Robin med huvan

(barnbok)
Raben & Sjögren, 2001
Augustprisnominerad för årets bästa barn. och ungdomsbok

Jag heter Sebastian och jag var 11 den sommaren. Jag bodde i den blå sommarstugan i Transkogen tillsammans med mamma och pappa. De bara grälade och jag flydde in bland träden om natten. Där träffade jag Robin med huvan. Fågelgubben och Grodmännen jagade henne och hon kunde prata med skogens djur och hon var vän med häxan på ICA. Ibland var hon ledsen och hon verkade ensam. Jag ville hjälpa henne på något sätt, men jag visste bara inte hur. Jag visste ju inte vem hon var på riktigt om hur mycket hon hittade på och vad som var sant. Och jag var rädd jag också ibland. För skogen var så mörk om natten.

Robin med huvan är en fantastisk saga om Sebastian som möter Robin/Rebecka en dag när han är ute i skogen. Hon har rymt från sin far och bor nu ensam i en trädkoja. I hennes sällskap upptäcker Sebastian att skogen är full av sällsamma varelser som på olika vis hjälper Robin att hålla sig undan från sin far, Fågelgubben. Varsamt rullas en familjetragedi upp. Mamman och brodern har båda omkommit i en drunkningsolycka och Rebecka/Robin lägger skulden på sin far. I slutet av historien kan de närma sig en försoning. En stark berättelse och styv psykologisk skildring, laddad med spänning.

Översättningar

Mosland
Afinj uitgeverij, Holland, 2003
Övers. Maaike Lahaise

Robin med haetten,
Host & Son, Norge, 2002
Övers. Christel Amundsen