Flickan som uppfann livet

Wahlströms & Widstrands förlag, 1999
Pocketutgåva, Månpocket 2000-2002

”Jag heter Fanny Ternestedt och fyller 14 till hösten. Mina föräldrar ser mig inte och förresten såär de inte mina riktiga föräldrar, för det finns en annan, riktig familj, som jag ska resa till någon gång, genom vattnet, genom döden, tillsammans med fåglarna i gardinen.” 

Fanny är inte som andra. Hon vägrar gå i flock, vägrar att passa in. Hon söker sig till ensamheten, till sina egna platser. Kyrkogården. Vattnet. Skolans vind. Där uppfinner hon sin egen värld, sitt eget liv. 

Flickan som uppfann livet är Johanna Nilssons andra bok efter den uppmärksammade debuten Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Det är en upprorisk och vibrerande bok om uppväxt och tvivel, vänskap och svåra stunder: om livet och hur det ska levas.

Översättning:

Lugennetz
Carl Hanser Verlag, Tyskland, 2002
Övers. Birgitta Kicherer