De i utkanten älskande

Wahlström & Widstrand, 2005
Tilldelades Stockholm läser-priset för årets Stockholmsroman
Månpocket 2006

Det är het kvalmig sommar i Stockholm och in på Kafé Utkanten nere vid kanalen kommer en kvinna. Eller är det en man?

Sofia. Stefan. Transan som vill byta kön. Transan som är förnekad av sin familj, sitt förflutna, församlingen, kanske också av Gud. Transan som duschar i mörker för att inte se, inte kännas vid. Transan som är fotograf och förälskar sig i Mirja, flickan med modelldrömmar bakom disken. 

Mirja kan inte sätta gränser för sin kropp, hennes pojkvän är våldsam och bär på svärta, hennes mor är en fet chokladmissbrukare och hennes far drabbas av cancer i magen. 

I en annan del av staden sitter Måns, en gatumusikant med vinkelhakar till ben och spelar gitarr och sjunger för turisterna med len Chet Baker-röst. Han ser människors sorg överallt, drömmer om skivkontrakt och förälskar sig i en kvinna som passerar förbi och köper ett kassettband. 

Kvinnan, som heter Bea, är en deprimerad tjuv med en sedan länge död mor och en svårt alkoholiserad far. Hon är så ensam en människa kan vara och ibland om natten, efter en stöldräd, ställer hon sig i en tunnel och hoppas att någon rovmänniska ska komma och kasta sig över henne. Hon är så tom att till och med hat är att föredra framför likgiltighet.

Bea är för övrigt stamgäst på Kafé Utkanten och olyckligt kär i sin läkare, Jack, vars stetoskop hon stulit.

Jack drar om nätterna över den ena tjejen efter den andra på ödsliga hotellrum i ett försök att glömma sin förra flickvän. Glömskan kommer dock aldrig och han blir ännu mer besatt av att få henne tillbaka. 

De i Utkanten Älskande är en roman om några udda, ensamma människor som alltmer desperat sträcker sig efter varandra i en lång kedja av kärlek som sneglar åt alla håll utom det rätta. Det är en berättelse fylld av svärta men också av hopp och galenskap och en befriande närhet till skratt.

Översättningar

Kochajacy na marginesie
Replika förlag, Polen, 2009
Övers. Pawel Pollac

Marginell älskare
Ripol, Ryssland, 2011
Övers Catherine Khoklova